Op 18/4 werd ik opgenomen op de spoed van het Henri Seruys ziekenhuis in Oostende met voorkamerfibrillatie. Bij het binnenkomen werd ik gevraagd om mijn identiteitskaart. Ik werd in een ruimte ontvangen apart met een gordijn ervoor. Ik werd diverse vragen gesteld omtrent mijn toestand, historiek en dergelijke wat de normale procedure is. Er werd bloed afgenomen en erna werd ik gebracht naar de radiologie waar men foto’s nam van mijn longen. Nadien werd ik teruggebracht naar de ruimte waar eerst was beland.

De verpleegster vertelde dat de cardioloog van dienst onderweg was en vertelde mij dat ze nog enkele test wilden doen omtrent ziekenhuisbacterie. Ik onderbrak haar en vertelde haar meteen dat ik geen PCR-test wilde. Ze reageerde dat dit normaal verplicht is en dat het mijn recht was om er geen te nemen doch moest ze dit doorgeven.

Erna kwam dezelfde verpleegster die mij bij het binnenkomen op spoed had ontvangen vertellen dat het verplicht was daar ze wilden vermijden dat er verspreiding van COVID in het ziekenhuis indien ik positief zou zijn. Indien ik ze zou weigeren is ze verplicht van de directie in te lichten.

Ik vertelde haar dat ik er geen wilde (PCR-test). Ik zei dat men reeds bloed had afgenomen en men daar ook het resultaat kan zien. Dit ontkende ze met verwijzing dat ze slijm uit mijn neus moesten hebben.

Wat boos vertrok ze en een andere verpleegster kwam binnen (de 3e) die ik nog niet gezien had en zei dat het verplicht was. Ik zei terug dat ik geen PCR-test wilde. Zei reageerde met volgende woorden, ‘ dan zullen wij jou niet kunnen helpen’.

Gelet mijn toestand, want dit was de eerste keer dat ik met voorkamerfibrillatie te maken heb had ik geen andere keus. Ik kon daar onmogelijk weg. Ik heb dan maar de toestemming gegeven en dezelfde verpleegster heeft de PCR-test afgenomen. Ik vroeg of het een sneltest was en ik meteen de uitslag zou kennen. Ze antwoordde dat het naar het labo moest gaan.

Even erna kwam de cardiologe van dienst toe. Zij heeft mij naar haar functie perfect behandeld. Vragen stellen, en wat ze gingen doen. Ik werd erna naar mijn kamer gebracht en aan de monitor geplaatst en kreeg mijn eerste infuus met medicatie. Ik werd ontslagen op dinsdag 20/4 en was terug ok.

Bij het versturen van deze mail op 22/4 weet ik nog steeds niet wat de uitslag was van de PCR-test. In de dagen dat ik in het ziekenhuis was, heeft men mij gewoon door de gang op bed naar mijn kamer gebracht, heb ik 15 verschillende mensen in mijn kamer gehad (cardiologe, verpleegkundigen, de mensen die mijn eten brachten en de schoonmaakster). Daarnaast ben ik in contact geweest met de verpleegster op de afdeling echo en omdat ik na de echo zelf terug naar mijn kamer mocht gaan, ook met mensen die met mij in de lift stonden of die ik in de gangen kruiste.

Yves B.